Gemensam grundkompetens

Alla lastbilsförare behöver en gemensam grundkompetens. Utöver den behövs specialkunskaper för att kunna utföra transportuppdrag inom ett visst transportslag. Det är t.ex. stor skillnad på skogstransporter och distributionstransporter.

Inom respektive yrkesområde finns det krav på speciella kompetenser beroende på om du exempelvis kör distribution eller skogsbil.
Det är viktigt att du har en drivkraft att lösa varierande arbetsuppgifter på ett självständigt sätt.

Oavsett vilken typ av transporter du utför, måste du som lastbilsförare ha grundkompetens inom nedanstående områden.

Säkerhet, yttre miljö och arbetsmiljö

Lastbilsyrket är självständigt och ansvarsfullt. En förare med hög kompetens innebär en vinst för miljön, för trafiksäkerheten och för en bra arbetsmiljö. Att hantera ett tungt fordon ställer mycket höga krav på dig ur trafiksäkerhetssynpunkt.

För att må bra måste du kunna skilja mellan lämpliga och olämpliga rörelser och arbetsställningar samt förstå betydelsen av att ha en god grundkondition och veta hur den fysiska och psykiska förmågan påverkas av kost, alkohol, stress, läkemedel, sömn, nattarbete, arbetspassens längd osv.

Arbetsplanering och kvalitetsarbete

Att planera sitt arbete innebär att veta i vilken ordning gods ska lastas och lossas samt hur godset bör placeras i fordonet för maximal säkerhet.

Ett gott kundbemötande är viktigt eftersom det oftast är då som mottagaren av godset får sin upplevelse av kvalitet. Som förare måste du vara insatt i företagets profil och ekonomiska förutsättningar, känna till vad som krävs för ett gott kundbemötande och kunna hantera tvister och konflikter.

Godshantering

Alla som arbetar med lastbilstransporter måste se till att det som lastas är säkert förankrat. Det minsta slarv kan få förödande konsekvenser för miljön, ditt och andras liv och hälsa samt för godset som fraktas. Som lastbilsförare måste du bl.a. vara väl insatt i hur olika metoder och tekniska hjälpmedel för godshantering ska användas.

Behörighet - Tung lastbil

Körkortskunskaper är en färskvara. Har du inte kört lastbil på ett tag behöver körkortkunskaperna kanske fräschas upp. Trafikmiljö och fordon förändras snabbt. Därför finns det all anledning att stämma av att kunskaperna är goda och aktuella eller om du behöver återvända till delar av körkortsutbildningen och körträningen. Saknar du behörigheter som;  C, CE och YKB så är det en viktig del i utbildningen.

Yrkesinriktade allmänna kunskaper

Yrkesinriktade kunskaper inom exempelvis svenska och matematik utgör praktiska arbetsverktyg för lastbilsförare. En modern yrkesförare måste bland mycket annat beräkna lastkapacitet och förstå olika instruktioner och dokument som förekommer i vardagen.

Kompetenskrav – en översikt

Körkortsbehörigheter

  • C1 (minst 18 år), innebär att man bara får köra lastbil med en totalvikt upp till 7,5 ton.
  • C1E (minst 18 år), upp till 7,5 ton på lastbilen och max 12 ton på släpet.
  • C (minst 21 år*), innebär att man får köra lastbil med en totalvikt över 3,5 ton utan övre viktgräns.
  • CE (minst 21 år*), samma som C, men man får koppla till en eller flera släpvagnar utan övre viktgräns.

* Lägre ålderskrav kan gälla för personer som gått t.ex. gymnasieskolans fordonsprogram eller yrkes-utbildning på trafikskola.

Yrkeskompetensbevis (YKB)

Lagen om yrkeskompetensbevis omfattar förare som utför gods- eller persontransporter med C eller D behörighet. Lagen innebär bland annat krav på godkänd grundutbildning. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning vart 5:e år för att förnya beviset.

Digitalt färdskrivarkort

Tunga lastbilar och bussar är utrustade med digital färdskrivare. Föraren måste ha ett personligt digitalt förarkort som förs in i färdskrivaren och registrerar kör- och vilotider. Polisen kan i efterhand  kontrollera att föraren följt gällande arbetstidsregler. Äldre lastbilar och bussar kan vara utrustade med annan  typ av färdskrivare.

ADR-intyg

Den som transporterar farligt gods måste ha genomgått en ADR-utbildning. Efter godkänd utbildning erhåller föraren ett ADR-intyg. Intyget gäller i 5 år och föraren måste genomgå en repetitionsutbildning innan intyget upphör att gälla för att förlänga giltigheten. Det finns fyra behörighetsklasser för farligt  godstransporter:

  • Styckegods
  • Explosiva ämnen
  • Radioaktiva ämnen
  • Tanktransporter

För varje utbildning och behörighetsklass genomförs teoretiska prov hos myndigheten. Alla förutom föraren som är delaktiga i en farligt gods transport, till exempel medåkande och lastande/lossande personal, måste ha genomgått en utbildning kallad 1.3 utbildningen syftar till att få kännedom om risker när det gäller transport av farligt gods.

Kompetensbevis

Djurtransporter För att transportera djur krävs kompetensbevis för djurtransporter. Det finns olika typer av djurtransporter som t.ex. fjäderfä-, hästtransporter och transporter för lantbrukets djur. Efter utbildning erhålls ett kompetensbevis.

Utbildningsbevis Truck

Truckar är indelade i 4 olika grupper A-, B-, C- och D-truckar.

  • A-truck: låglyftande truckar.
  • B-truck: höglyftande plocktruckar och motviktstruckar
  • C-truck: stora truckar som hjullastare med gafflar, containertruckar och timmertruckar.
  • D-truck: olika dragtruckar.

Generellt gäller att en truckförare…

  • ska ha fyllt 18 år.
  • ska ha genomgått en grundläggande utbildning med teoretiskt och praktiskt prov för aktuell truck. Utbildningen ska dokumenteras på ett utbildningsintyg (ofta ett truckkort).

Bakgavellyft

För att få använda bakgavellyft måste föraren ha genomgått utbildning. Kunskaperna om säker användning av bakgavellyft ska vara dokumenterade.

Arbetsgivarens skriftliga tillstånd För att som anställd hantera truck, hjullastare, kran, bakgavellyft mm måste man förutom utbildning ha arbetsgivarens skriftliga tillstånd.

Branschkrav Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Svenska Transportarbetareförbundet har i Transportavtalet överenskommit om att man ska ha genomgått grundutbildning (gymnasieskolans eller fastställd av TYA) för att arbeta med bl.a. följande maskiner:

  • Hjullastare
  • Fordonsmonterad kran
  • Betongpump

Dela